Párkapcsolati tükör: Társkapcsolat

2018.04.13

Előadásokon, beszélgetéseken, tréningeken mindig felszoktam tenni egy kérdést. Aki volt már ilyen előadásomon és ha párkapcsolati témában zajlott tudja, hogy mi ez a kérdés:

Kinek a szülei váltak el? 

Ilyenkor nagyon sokan jelentkeznek, majd ezt követve megkérem, hogy most azok tegyék fel a kezüket akik úgy gondolják, hogy a jobbak a párkapcsolati képességeik, mint a szüleiknek. Szinte mindenki felteszi a kezét!

Igen ám, de ha jobbak ezek a képességek akkor miért vannak problémák a kapcsolatainkban? Miért válunk el? Miért vagyunk magányosak? Miért nem tudjuk megmenteni a házasságunkat?

Ezekre a kérdésekre folyamatosan keresem a választ. Tény, hogy a mai világ megváltozott a párkapcsolatok terén is. A női-férfi szerepek, női-férfi energiák megváltoztak. Nem élünk házasságban, sokan egy-egy beszélgetésem alatt azt mondják, hogy nem fognak "egy papír" miatt kimondani a boldogító igent, sőt sokan az anyagi oldalát is megvilágítják, hogy túl drága lenne egy esküvőt megszervezni. Persze van amikor kell a pénz és sajnos nem engedheti meg egy fiatal pár, de vajon a pároknak a többsége tényleg ezért nem házasodik? 

A mai világban megnőtt bennünk a stressz. A szüleink életében, ezelőtt 40-50 évvel kimutatták, hogy más rizikófaktorok voltak a porondon, így a kapcsolataik is teljesen más elven működtek. Manapság a mai modern szerelmekben, kapcsolatokban ott a feszültség, a hihetetlen nagy elvárás így a problémák rendszeresen sokasodnak. 

Van egy régi mondás:

Ha nagyobb az elvárás akkor nagyobb a csalódás. 

Ebben az esetben ezekben a mai modern kapcsolatban az igények nem lesznek kielégítve, és egy rosszabb kommunikáció mellett már elsiklanak és sok esetben próbálják megmenteni a kapcsolatukat, de még több esetben vágynak egy újfajta kapcsolatra, amiben azt gondolják, hogy szebb és minden jobb lesz. 

Szüleink és nagyszüleink általában elégedettek voltak egy partnerrel, ha voltak is gondok, megbeszélték. Persze nem mindenkinek adatott meg az elsöprő szerelem, volt akinek a férjét, feleségét kiválasztották. 

Manapság a kapcsolatainkat egyre mélyebb szintű érzelmekre visszük, szeretnénk önállóan választani, szabadok maradni és szárnyalni. Tapasztalatom szerint sokan keresik a Lelki társukat.

Ha megtaláljuk a lelki társunkat, próbáljunk emelkedni egy szeretet szinten, küzdjük le a stresszt és mutassuk meg a mai világnak, hogy két fél igenis megfelelő szeretettel képes legyen együtt közösen felvenni a versenyt :

a szerelem megmaradásáért! 

Spirit Viki